Aranyszarvas Füzetek

 

SZKÍTA IS, UGOR IS, TÜRK IS… FINNUGOR ELMÉLET?

 

 

Témakör: magyarság EREDETE

35. szám

2012. év

 

 

<<<

vissza a főoldalra

 

 

 

Figyelem!

Az itt közzétett dokumentumok elektronikus formában szabadon másolhatók, terjeszthetők, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használhatók.

Minden más terjesztési/felhasználási forma esetében a szerző/tulajdonos engedélyét kell kérni!

Ezt a copyright szöveget a terjesztett dokumentumban mindig fel kell tüntetni!

 

 

 

 

 

Farkas László (Remete)

 

Szkíta is, ugor is, türk is…

 

Kérdés: vajon a FINNUGOR ELMÉLET = tény, tévedés vagy csúsztatás?

 

Fontos és tudományosan megalapozott választ igénylő kérdés. Ezzel szinte mindenki egyetért! De a tények elfogadása… más dolog. Mert manapság már az igazság is feszültséget okozhat. Sőt, a válasz is „hitkérdéseket érinthet”. Különösen, ha a válaszadók, kritizálóknál esetenként „némi érdekeltség” is érzékelhető. De, az szinte biztos: aki állást foglal… „darázsfészekbe nyúl”…

 

A magyarság származásáról több, szélsőséges vélekedés terjedt el, úgymint:

1. A magyarság: az ázsiai finnugor népességből emelkedett ki, elszakadva nyelvi rokonaiktól.

2. A magyarság: turáni-török (hun, avar, türk) eredetű népesség, akik nyugatra vándoroltak.

3. A magyarság: a szkítáktól eredeztethetők, minden más elmélet a magyarság elleni támadás.

 

E három feltételezés – első pillantásra - egymást kizárja. De ha a tényekhez is ragaszkodunk (nem a megosztó rögeszmékhez) akkor az érzékelhető ellentmondások más fényben tűnnek fel…

 

 

1. Magyar = ugor vagy nem ugor, az itt a kérdés…

 

Tények:

 

A IV-XI. századi görög, latin, ószláv és arab nyelvű szövegek és írásmódjaik arra utalnak, hogy az akkori felfogás szerint: a magyarok, ugorok és jugorok ¹ különböző helyen élő népcsoportok.

 

Ugyanakkor, több XII-XVII. századi (német, francia, itáliai, lengyel, észt, balti, skót, török) tudósítás egyértelműen arra utal, hogy az ugorok és jugorok nyelve hasonlít a magyar nyelvhez. Valamint, hogy e népek a hunokat és magyarokat rokonaiknak tekintik.

 

Megjegyzés: Sajnovics János csak 1770-ben írta meg Demonstratio Idioma Ungarorum et Lapponum idem esse című művét. A két nyelv egyes kifejezéseinek nyelv- és hangtani hasonlóságáról! Erős torzítás Őt a „finnugor származáselmélet atyjának” tekinteni, mivel:

- előtte több száz évvel is tudósítottak az ugor-jugor és magyar nyelvek hasonlóságáról (lásd később);

- valamint, az ottani egyes népek hun-magyar rokonságáról, illetve az ilyen rokonságtudatukról;

- Bonfini is megemlíti krónikájában (1492-ben), a Don forrásvidéki magyarul beszélő népet.

Ezért komolytalan a finnugor elméletet a „Habsburgok aljas kitalációjának” kikiálltani.

 

Korabeli tudósítások igazolják, hogy a jugorok: a XV. század előtt még Európában éltek, sajátos módon szervezett önálló országukban. Csak szláv nyomásra (főleg Rettegett Iván cár idejében) kényszerültek az Urálon túlra. Vagyis a jugorok: eredetileg nem Ázsiából származtak!

 

A XIV. század előtti leírások a Kárpát-medence és Volga közötti ősi népeket még saját nevükön nevezték (mozsar, mescser, merja, muróm). Majd, amikor maradványaik is beolvadtak a helyi népességbe = együtt: ugorként említik őket.

 

Ősi jelenlétükre utal sok Kárpát-medence és Volga közti hely- és település-név. Például: Kárpátok = Ugor hegyek, Kijev környékén = Ugor hegy, több Urga nevű folyó, domb, település. Valamint, sok más hely- és településnév (venger, wegier, ungra, ugur, madziar, mozir, majar, mozsar, madzsar).

 

Ugyanis, a korabeli források ugorok alatt, nem a „halszagú-primitív” obi-ugorokat értették, akik külső nyomásra az Uráltól keletre kényszerültek. Hanem a szlávok előtt, a Kárpátok és Urál közt élő ősi népességet (ugorokat és jugorokat)! Akik hősi múltjáról és túlélési képességeiről az őket később leigázó középkori „ruszok” is elismerően írnak tudósításaikban, jelentéseikben…

 

 

A finnugor származáselmélet zavarai:

 

A finnugor származáselmélet szerint: a magyarság őshazája Nyugat-Szibériában az Ob folyó alsó folyása melletti, főleg erdős vidék volt. Az elmélet azt feltételezi, hogy i.e. IV. évezredben e vidéken éltek az uráli népek. Ahonnan, i.e. III. ezredben az ugor népek délebbre húzódtak, akikből a magyarok ősei kiváltak.  Sajnos ezt vélekedést a hivatalos „tudomány” és a tömegekre ható wikipédia is erősíti…

 

Ezen elmélet – bár „sok mindent megmagyarázna” – ellentmond a tényeknek! Ugyanis, a korabeli krónikaírók és tudósítók (de még az ottani néphagyományok) szerint is: a jugorok és obi-ugorok nem ázsiaiak voltak, mivel a XII. századig Európában éltek (az Urál hegységtől nyugatra)!

 

A genetikai adatok szerint, ha „létezett is egy „finnugor őshaza”: az, már i.e. IV. évezred után nem lehetett Nyugat-Szibériában. És, a „magyar őshazát” sem ésszerű a Volgánál keletebbre helyezni.

 

Megjegyzés: A mai magyar „hivatalos tudomány” is próbálkozik finoman módosítani dogmáit. Már nem állítja, hogy a magyarok = a finnugoroktól származnak. Hanem azt, hogy a magyar nyelv = a finnugor népek nyelvével mutat legközelebbi rokonságot. Így közelítve a tényekhez.

 

 

2. Magyar = türk-turáni, vagy valami másféle török…

 

Tények:

 

A magyarság türk-turáni rokonságára csak néhány korabeli tudósítás utal, viszont a magyar nyelv egyes logikai sajátosságai (és részbeni szókészlete) egyfajta uráli-altáji nyelvi hatásra utalnak.

 

Az elmélet elismert képviselője, Vámbéri Ármin jól fogalmazott, amikor azt írta:

„A magyarok eredetéről írt tanulmányomban megkíséreltem bebizonyítani, hogy e nép, habár nyelvalakjai túlnyomóan ugor-jelleműek, - szókincsének legnagyobb része ugyanis török, - uralkodó etnikai alkotórészeiben török-tatár eredetű…”

(Vámbéri Ármin: A magyarság keletkezése és gyarapodása. Budapest, 1895, Franklin Társulat).

 

Mert, ez: így igaz. Hiszen az ősmagyarság többször került altáji-ázsiai (hunok, avarok, tükrök, kazárok) népek hatalmi alárendeltségébe és kulturális vonzáskörébe. Az is tény, hogy a magyarság honfoglalás kori vezető és katonai rétegénél uráli-altáji genetikai jelek is fellelhetők. Ugyanakkor, ezek aránya nem döntő (uralkodó) mértékű (<18%), a köznép esetében pedig nem jelentős (<6%).

 

Sajnos, az elmélet „továbbvivői” - erről megfeledkezve - látványos türk-turáni származáselméletet kreáltak. 

 

 

A „turáni” származáselmélet zavarai:

 

A Kárpát-medencei köznép turáni vagy közép-ázsiai eredetét a régészeti feltárások genetikai eredményei nem igazolják. Inkább az erősítik, hogy az itteni köznép többségét főleg az ősi (Kárpáti, K-európai) népesség alkotta. Vagyis: a gravetti, bükki-szeleta, és a vonaldíszes kultúra népessége. Főleg a hegyvidékek, folyóvölgyek mocsaras területek környékén, amelyeket kevésbé érintettek a jelentős népmozgások és betelepítések. Azokon a helyeken, amelyek a síkvidéki földművelő és sztyeppei legeltető (ázsiai) hódító népcsoportok számára előnytelenek voltak…

 

A magyar nyelv sajátosságai - jelentős altáji, iráni hatás ellenére – inkább uráli (Kárpátok és Volga közti prehisztorikus ősnépi) nyelvrokonságra utalnak. Ugyanis, a nyelvrokonság elsősorban a nyelvalakok hasonlóságára utal. Mivel, a nyelv logikája nehezen változik, a szókincs - külső hatásra – pedig könnyen változhat. Ahogy a mai európai nyelvekben is sok a görög, latin, német, francia és angol szóátvétel, különösen új fogalmak átvételekor… Egy példán érzékeltetve: a mai görög nyelv is „tele van” angol jövevényszavakkal, holott a görög nyelv nem angol eredetű…

 

Megjegyzés: a mai „hivatalos tudomány” elismeri a magyar nyelvre gyakorolt turáni és közép-ázsiai „hatást”.

Ugyanakkor, a genetikai és nyelvi adatok = ennek kizárólagosságát még nem bizonyítják.

 

 

3. Magyar = szkíta vagy nem szkíta…

 

Tények:

 

A magyarság főbb alkotóelemei: a Kuma- és Kubán- folyó környékiek (kum-magyarok), Kárpátok és Don köztiek (fehér magyarok), és a Don-Volga közti területről származók (fekete magyarok). Valamint, a hozzájuk csatlakozó muróm, yugur, bolgár, kazár, polovec-kun és alán töredékek.

 

Az ókori tudósítások és kora-középkori krónikák egyértelműen kijelölik Szkítia határait: az Istros (Duna) és Tanais (alsó Don és Donyec) közti területet. A keletebbi területeket már szarmata vidékként említik. Később egyes krónikaírók e területet kiterjesztették a Volga vonaláig. De soha sem terjesztették ki uráli vagy szibériai területre! Ugyanis, a kora középkori Szkítia = nem Ázsia!

 

A korabeli források nem azt állítják, hogy a magyarok = szkíták voltak. Hanem azt, hogy a magyarok = szkíta-földről vonultak a Kárpát-medencébe. Nem találtam olyan korabeli krónikát és tudósítást, amely egyértelműen utalna a magyarok ázsiai (Urálon túli) származására…

 

Megjegyzés: a szkíta származáselmélet nem zárja ki sem a finnugor, sem a bolgár-török rokonságot. Mint, ahogy e két származáselmélet sem zárja ki a magyarok az európai szkítiai származását…

 

 

A szkíta származáselmélet zavarai:

 

A magyarság szkítiai származására akár helytálló is lehet, ha Szkítia alatt: annak földrajzi területét értünk (úgy, ahogy a korabeli tudósítók lejegyezték). Ilyen értelemben szkítiaiak az Oka-Volga környéki marik, mordvinok, baskírok, sőt az Ázsiába kényszerülő jugorok is. Vagyis: azok a finnugor népek isszkítiaiak”, akikkel a szkíta elmélet hívei nem kívánnak rokonságot vállalni...

 

De ha a korabeli birodalmi fogalmakban próbálunk gondolkodni: érdemes óvatosabban tenni. Ugyanis, a magyarok attól nem váltak szkítákká, mert valamikor szkíta uralom alatt álltak. Mint ahogy attól sem váltak „osztrákká”, hogy a Habsburg birodalom „igáját élvezhették”.

 

A korai görög, perzsa történetíróknál a szkíta (szaka) megnevezés = gyűjtőfogalom. Így nevezték a füves pusztai-nomád népeket. Vagyis, a magyarokat akár tekinthetnénk „európai szkítáknak” is.

 

Ezzel csak az a gond, hogy a Kárpát-medencében bevonuló magyarság = nem az alföldi füves pusztákat vette birtokába, hanem az erdős-ligetes folyóvölgyeket és partokat, hegyaljai területeket (szabadon hagyva a pusztai gazdálkodásra alkalmas Alföldet). Az is nehezen hihető, hogy egy síkvidéki füves pusztákhoz szokott, vándorló legeltetéshez szokott sátorozó népesség - előzetes tapasztalatok nélkül, néhány év alatt - megváltoztatta volna nomád-hódító életmódját. Áttérve a helyhez kötött állattartásra, a foki gazdálkodásra, a bányászatra és kohászatra?

 

A honfoglalás-kori népességének genetikai jellemzői is arra utalnak, hogy magyarok ősei:

- különböznek az i.e. 7. - i.sz. 4. századi ázsiai szkíta, szarmata, hun, türk népességektől.

- hasonlítanak az európai szkíta és szarmata területek mai népességekéhez (szorbok, gorálok, szlovákok, vendek, ruszinok, nyugat-ukránok), akik szintén nem pusztai népek…

 

Megjegyzés: átgondolandók a magyarság sztyeppei és fél-ázsiai származásra utaló megnyilvánulások. Akárcsak a magyarság turáni, ázsiai hun, vagy iráni származás-elméletek is…

 

 

4. Magyarok = szkítiai ugorok, turáni sajátosságokkal?

 

A magyarság származására egyik elmélet sem ad teljes értékű választ. De, ha a három elméletet együtt értelmezzük, közelebb juthatunk az igazsághoz. Így, a magyarok ősei lehettek:

 

- közép-kelet-európai finn-ugorok is: akik már az i.e. IV. évezredben a Kárpátok-Don közti területen éltek. Vagyis, a korabeli írásos források szerinti Don-Volga közti ugurok, Kárpátok–Volga közti fehér és fekete ougorok, Káma környéki yugorok. Erre utalhat: a genetikai sajátosság, a magyar nyelv logikája, az ősi ugor-uráli szókészlet.

 

- kelet-európai ogur-törökök is: akik már az i.e. VII. évezredben a Volgától nyugatra éltek, együtt az ottani ugorokkal. Vagyis, a korabeli írásos források szerinti meótiszi (nem ázsiai!) hunok, utigurok és kutigurok, baskírok, hunvarok (hun-avarok), a Kum-Kubán menti magyarok, Kaukázus környéki szavárd-magyarok. Erre utalhat: a magyarok alkati jellemzői, a török és iráni jövevényszó-készlet, a turulos vezér-legendák, népzenei motívumok.

 

- kelet-európai szkíták is: akik az ókori Szkítia (Duna-Don közti terület) sztyeppei és ligetes övezetében éltek. Vagyis, a korabeli források és néphagyományok szerinti agathyrsik, kimmerek, meótisi szkíták, ugurok, üngürüszök (utigur-székelyek). Erre utalhat: az e területen gyakori „aranyszarvas” ábrázolás-lelet, a szarvas-legendáriumok hasonlósága.

 

Valamint, a közép- és kelet európai kőkori népesség leszármazottai is: akiknek ősei a Kárpát-medence és környéki, valamint a Feket-tenger melléki keleti-gravetti népcsoportok lehettek.

 

Vagyis, az ősmagyarság köznépe: egy őseurópai szkítiai népesség, amely ougor (magyar, mescser, murom), ogur (bolgár-török) és alán (jazig, jász) népcsoportok keveredéséből alakult ki, és amely:

 

- genetikailag = közép- és kelet európai (ős-európai, kelet-európai, balti, némi észak-kaukázusi);

- embertanilag = közép-kelet európai (vércsoport, bőr-, haj- szemszín, termet stb. alapján);

- nyelvében = toldalékoló (finnugor, altáji, kaukázusi hasonlóság);

- ősi szókészletében = főleg ugor és kipcsak-ogur (iráni és szláv jövevényszavakkal);

- ősi életmódjában = vízfolyás menti gazdálkodó, állattartó (halászattal, földműveléssel);

- ősi lakhelyében = folyóvíz menti kiemelkedő ligetes részen (külön téli és nyári szállással);

- ősi élettere = közép- és kelet európai ligetes sztyeppe, és ártéri terület;

 

A korabeli magyarság genetikai jellemzői arra utalnak, hogy ősei:

- az i.e. 36-10. ezer közötti ős-európai Szeleta- és keleti gravetti népességtől származhattak;

- az i.e. 9-8. ezer körüli szvideri kultúra népességéből emelkedhettek ki;

- de i.e. 7. ezer után már távol lehettek a pontusi és turáni hatásoktól;

- és i.e. 4. ezer után már nem érte őket jelentős szibériai és uráli hatás;

- különböznek az i.e. 7. - i.sz. 4. századi ázsiai szkíta, szarmata, hun, türk népességektől;

- genetikailag hasonlóak a szlovák, D-lengyel, Ny-ukrán, ruszin, vend, szorb népességekhez.

 

Eddigi tudásunk szerint ugyanis a magyarság az egyetlen törökös szervezetű nép, melynek olyan jelentős finnugor eredetű alaprétege volt, hogy az a maga nyelvét a török nyelv rovására érvényesítve, az egész népközösséget – ha nagyszámú török eredetű kölcsönszó megmaradásával is – finnugor nyelvűvé tehette.(Erdély története, I. kötet; Akadémiai Kiadó, Budapest, 1986., 291. oldal)

    Folytatás a következő füzetben…

 

 

<<<

vissza a főoldalra