Aranyszarvas Füzetek

 

Kárpát-medencei TÜRKÖK, MAgyAROK

 

 

Témakör: MAGYARSÁG TÖRTÉNETE

12. szám

2010. év

 

 

<<<

vissza a főoldalra

 

 

 

Figyelem!

Az itt közzétett dokumentumok elektronikus formában szabadon másolhatók, terjeszthetők, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használhatók.

Minden más terjesztési/felhasználási forma esetében a szerző/tulajdonos engedélyét kell kérni!

Ezt a copyright szöveget a terjesztett dokumentumban mindig fel kell tüntetni!

 

 

 

 

 

Farkas László (Remete)

Magyarság eredete: 7. rész

 

KÁRPÁT-MEDENCEI TÜRKÖK, MAGYAROK

 

Elméletek, kutatások, eredmények, következtetések…

Szöveggyűjtemény korabeli krónikák és tudósítások felhasználásával. 

 

TÜRKÖK, KABAROK, MADZSAROK

 

Türk-magyarok: Don-Kubán közötti népek (utigurok, ugorok, murómák, mescserek, mazsarok, madzsarok). A 9. század elején a Kazár Kaganátusból kiválva, más törzsekkel együtt nyugatra vándorolva a Kárpát-medencébe költöztek. Ott, kiterjesztették uralmukat a Kárpát-medencei hun (ungar, venger), avar, bolgár, szláv, székely stb. népességekre.

 

Kabarok (kavarok): a kazár fennhatóság ellen lázadó, és a türk-magyarok törzseihez csatlakozó népesség.  Feltehetően Kuma-folyó menti kabardok, esetleg magyarokkal nyugatra vonuló lázadó elszakadó-renitens (ótürk nyelven: kabar) kazárok. 

 

Tudósítások, leírások

Ibn-Rusta (arab földrajzi író) így ír (903. körül) a Fekete-tenger környéki területekről:

 

„Hatodik övezet… Kazár földön, és keresztül a Tabarisztani-tengeren [Kászpi-tengeren] a Római birodalomig [Bizáncig] és áthalad Dzsurzanon [Grúzián].

 

Hetedik övezet… kiterjed a Türk földre, majd átfogja a Tabarisztani-tenger északra felvő országait…

 

Ami a szélső országokat illeti, amelyek e sávokon kívül terülnek el a számunkra ismert lakható területek határáig… átfogja az Alánok és Abarok [kaukázusi avarok, tatárok?] földjét.”

 

Abu-Ali-Ahmed Ben Omar Ibn-Dasta (szaszanida vezér) így ír (913. körül) művében:

 

„A besenyők és a bolgár –sz.g(k).l.ek [esegelek] földje között terül a madzsarok első határa. Ezek a magyarok – török törzs. … Földjük kiterjedt, egyik határuk eléri a Rum-tengert [Fekete-tengert], amelybe két folyó ömlik, az egyik szélesebb, mint az Dzsejguna [Amu-Darja], e két folyó között található a madzsar lakhelye is.

 

A magyarok területe erdőben és vízben gazdag, és talaja nedves. Sok náluk a szántóföld is. … A madzsarok tűzimádók [természethívők]. … Mondják, hogy a régi időkben a kazárok, a madzsaroktól és más szomszédjaiktól féltve területeiket, vizes árkot ástak ellenükben.”

 

Abu al-Zayd Balkhi (perzsa geográfus, orvos, tudós) földrajzi leírásában (921. körül) ezt írja:

 

Ami az isztám területeket illeti, úgy ezek közül tőle keletre található a hindu föld, és a Perzsa-tenger, nyugaton Bizánc és a vele határosak, úgymint: Arman, Allan, Arran, Serir, Kazár, Rus, Bolgár, Szlavónia és Türk egy része; északon Szin állam és a vele szomszédos türkök országa; délre a Perzsa-tenger.

 

Ami Bizánc államot illeti, az hogy tőle keletre található iszlám országa; nyugatra és délre a környező tenger; északra a szomszédos Szin területek, ide soroljuk a Türk és Bizánc közöttieket, mivelhogy a szlávok és más népek Bizánc [vallási] fennhatósága alatt vannak. … Basdzsardok két törzsre oszlanak; egyik törzs Guzzia határán él, vagyis Guz-kumán – közel Bolgárhoz. Mondják, hogy közel 2000 embernyien vannak, jól védve erdőikkel, úgy hogy senki sem képes legyőzni őket. Ők a bolgárok alá tartoznak. A másik basdzsard-törzs a besenyőkkel határosak. Ők és a besenyők - türkök, és a bizánciak közelebbi szomszédjai.”

 

„… A Rusz egy népesség, bolgárokkal szomszédos, a szlávokkal szomszédos szim(n)ek között. A türkök egy része elvándorolt saját területéről és a Kazárok és Bizánc közti területet foglalta el, őket badzsnakoknak nevezik. … Ami a Kazárokat illeti, ez az [ott élő] emberek törzsének neve; fővárosuk neve Itil, amelyet egy folyóról kapta nevét, amely azon [a városon] keresztülfolyva a Kazár-tengerbe ömlik.”

 

Bíborbanszületett Konstantin (bizánci császár, tudós) írásának tulajdonított „De Administrando Imperio” című tudományos műve (952. körül) ekképp ír a magyarokról:

 

A türkök népe régen Kazáriához közel szerzett magának lakóhelyet, azon a helyen, melyet első vajdájuk nevéről Levedíának neveznek… Ezen a helyen, az imént említett Levedíában folyik a Chidmasz folyó, melyet Chingilúsznak is neveznek. De abban az időben nem türköknek mondták őket, hanem valamilyen okból szávartü ászfalünak nevezték. A türkök hét törzsből állottak…

 

Együtt laktak a kazárokkal 3 esztendeig, s minden háborújukban együtt harcoltak a kazárokkal…  Besenyők pedig, akiket korábban kangarnak neveztek… kazárok ellen háborút indítván és legyőzetvén, kénytelenek voltak saját földjüket elhagyni és a türkökére letelepedni.

 

Amikor a türkök és az akkor kangarnak nevezett besenyők közt háború ütött ki, a türkök hadserege vereséget szenvedett és két részre szakadt. Az egyik rész kelet felé, Perzsia vidékén telepedett le, s ezeket a türkök régi nevén mostanáig szávartü ászfalünak hívják, a másik rész pedig vajdájukkal és vezérükkel, Levedivel nyugatra ment lakni, az Etelküzü nevezetű helyekre, amely helyeken mostanában a besenyők népe lakik. …

 

… ahol Turkía egész szállásterülete van, azt mostanában az ott folyó folyók nevéről nevezik el. A folyók ezek: első folyó a Temes, második folyó a Tútisz, harmadik folyó a Maros, negyedik folyó a Körös, és ismét egy másik folyó a Tisza. A türkök közelében vannak keleti oldalon a bolgárok, ahol őket az Isztrosz folyó választja el, amelyet Dunának is neveznek, észak felé a besenyők, nyugatabbra a frankok, délre pedig a horvátok.”

 

„Leideni” Elsevier (holland kiadó) „Russia seu Moskovia…” hosszú című kiadványában ezt írja (1630-ban):

 

„Jugra vagy Ugra terület, amely lakosai jugri-nak vagy ugri-nak nevezik, az északi tenger környékén található. Azt hirdetik, hogy a hungarok, a föld terméketlensége miatt, onnan kivonultak és a Maeotis-tenger mentén telepedtek le, majd átmentek Pannoniába, amelyet mostanság Hungáriának neveznek.

 

Ezen terület [vagyis Ugra] lakossága adót fizet az orosz nagyhercegnek, és bizonygatják, hogy dialektusuk szinte azonos az (h)ungarokéval [magyarokéval], ugyanakkor ezt Herberstein nem erősítette meg. Obdorskoy közelében nem messze a folyó torkolatától egy nagyon régi bálvány található, kőből kifaragva és fölöttébb nagy tekintéllyel bírva az ország lakosságának körében. Oroszok Arany Bábának nevezik, mivel nagyon hasonlít egy öregasszonyra, aki gyermekeket tart ölébe, akiket az ottaniak unokáinak neveznek.”

 

I. F. Blaramberg (orosz tábornok, térképész) „Description historique, … du Caucase” című történelmi, térképészeti statisztikai, etnográfiai és katonai leírásában (1848-ban) ezt közli:

 

„883-ban, Bíborbanszületett Konstantin megemlítése szerint, a kazárok közötti belső villongások idejében, kabar vagy kazár nevű három törzsük, legyőzetve saját törzstársaiktól, elrejtőztek a magyaroknál vagy ugoroknál, és kabar néven létrehozták a nyolcadik magyar törzset, megőrizve a kazár nyelvet és maguk is felvéve az ugor nyelvet. Ezek a kabarok rendkívüli bátorságukért megkapták azt a kiváltságot, hogy bármely csatában elsőnek támadhassanak az ellenségre.

 

Türk-ugorok bevonulása… a hetedik visszatérés

Fuldai Évkönyv („Annales Fuldenses”) így tudósít (902. körül):

 

892. év: „Király magával vitte a frankokat, bajorokat, németeket, és valamely ungarok, és július havában bevonult Moráviába, hogy… elpusztítsa a földjüket.”

895. év: „a görögök békét kötöttek az avarokkal, akiket ungaroknak neveznek”.

900. év: „Ezidőtájt, az avarok, akiket ungaroknak neveznek, Itáliában pusztítottak… Majd visszatértek Pannoniába, azon az úton, amelyen jöttek.”

 

Szent-Bertin Évkönyv („Annales Bertiniani”) így ír (904. körül):

 

889. évnél: "Az ungarok népe ... kijöttek a Szkíták királyságából és a Tanais [Don-Donyec] áradással táplált hatalmas mocsaraiból ... elűzte őket lakóhelyükről valamely Peucins nevű nép [besenyő] ... először bevándorolták Pannonia és az avarok pusztáit [lakatlan területeit] ... vadászattal és halászattal jutva napi élelemhez ... kegyetlen portyázásokkal a karantánok, morvák és bolgárok határaira törtek..." 

 

Regino (prümi apát) Chroniconi” című művében így tudósít az hungarokról (906. körül):

 

889. évnél: „Az említett (hungri) népet tehát a mondott vidékről (Szkitiából), saját lakhelyeikről kiűzték a vele szomszédos népek, akiket besenyőknek neveznek, mivel számban és vitézségben is felülmúlták őket, és mivel - mint ahogy már előbb említettük - a szülőföld nem volt elég az ottlakásra a túláradó sokaságnak.

 

Amazok vadsága elől megfutamodva, útra keltek tehát, búcsút mondva hazájuknak, hogy olyan földet keressenek, amelyen lakni tudnak és megtelepedhetnek. És először a pannonok és avarok pusztáit bekóborolva vadászattal és legeltetéssel [más változatban: vadászattal és halászattal] keresik meg mindennapi élelmüket. Majd a karantánok, a morvák és a bolgárok határaira törnek sűrű ellenséges támadásokkal, karddal keveseket, de nyilaikkal sok ezreket ölnek meg …

 

Nagy Szent-Galleni ÉvkönyvAnnales Sangallenses Maiores” bejegyzései (909. előtt):

 

888. év: „Agarének [magyarok] először jöttek erre a területre.”

899. év: „Agarének megszállták Itáliát és csatában legyőzték a lombardokat.”

902. év: „Bajorok vendégségbe hívják az agaréneket, ott megölték királyukat Hussol-t, és sokan másokat is vele együtt.”

908. év: „A teljes bajor sereg legyőzetett az agarének által.”

 

Bíborbanszületett Konstantin (bizánci császár, tudós) írásának tulajdonított „De Administrando Imperio” című tudományos műve (952. körül) eképp ír a magyarok bevonulásáról:

 

„Néhány év múlva a besenyők rátörtek a türkökre, és fejedelmükkel, Árpáddal együtt elűzték őket. A türkök tehát megfutamodván, földet kerestek, ahol megtelepedhetnének, s jővén, ők meg elűzték Nagy-Moravia lakóit, s megszállták azok földjét, amelyen a türkök most is mindmáig laknak. És attól fogva a türkök nem vették fel a harcot a besenyőkkel. A türköknek amaz előbb említett népéhez, amely kelet felé Perzsia vidékén telepedett le, ezek a nyugati vidéken lakó, előbb említett türkök mostanáig küldenek ügynököket, és meglátogatják őket és gyakran hoznak választ tőlük ezeknek.

 „És így egymással összeolvadván, a kabarok a türkökkel a besenyők földjére telepedtek le.”

 

        

 Folytatás a következő füzetben…

 

 

<<<

vissza a főoldalra