Aranyszarvas Füzetek

 

Kárpát-medencei Bolgárok, avar-magyarok

 

 

Témakör: MAGYARSÁG TÖRTÉNETE

10. szám

2010. év

 

 

<<<

vissza a főoldalra

 

 

 

Figyelem!

Az itt közzétett dokumentumok elektronikus formában szabadon másolhatók, terjeszthetők, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használhatók.

Minden más terjesztési/felhasználási forma esetében a szerző/tulajdonos engedélyét kell kérni!

Ezt a copyright szöveget a terjesztett dokumentumban mindig fel kell tüntetni!

 

 

 

 

 

Farkas László (Remete)

Magyarság eredete: 5. rész

 

KÁRPÁT-MEDENCEI BOLGÁROK, AVAR-MAGYAROK

 

Elméletek, kutatások, eredmények, következtetések…

Szöveggyűjtemény korabeli krónikák és tudósítások felhasználásával. 

 

 

BOLGÁROK

 

Bolgárok (bulgárok): a Volga-folyó keleti partján élő, hunokkal szövetséges népcsoport. A Hun Birodalom felbomlása után avar fennhatóság alá kerültek. A 6-7. században egy részük a Kárpát-medencébe költözött. Településeik szerint: dunai bolgárok, onogur bolgárok [Kaukázus-Volga-Don-Dnyeper köztiek], volgai bolgárok [Volga és Káma környékiek].

 

Bolgár-magyarok: bolgárokkal együtt élő, azokkal szövetséges ugorok. Például: utigurok [Don-torkolati ugorok, hun-ugorok], Don-menti magyarok [mescserek], Volga-menti magyarok [miserek, mozarok, jugorok], Kuma-menti magyarok [szavárd-magyarok].

 

Tudósítások, leírások:

Priszkosz (bizánci diplomata, történész) „Historici Graeci Minorescímű (470. körüli) művében olvashatjuk:

 

„Ez idő tájt [463-ban] a szaragurok [Volga-Urál közti bolgárok], urogok [Don-Volga közti ugorok?] és onogurok [Kubán-Don közti bolgárok] követeket küldtek a keleti rómaiakhoz, azok a törzsek, amelyeket szülőföldjük elhagyására kényszerültek a szabirok [Kaukázusnál élő csoport] ellenséges támadásai miatt; akiket az avarok kergettek el, mivel őket az óceán partján élők kiszorították…

Hasonlóképpen, a hazájukból elkergetet szaragurok, terület keresése közben megközelítették az unnokat-akatírokat, és több csatában összecsapva legyőzték ezt a törzset, majd a rómaiakhoz mentek, hogy elnyerjék hozzájárulásukat.”

 

Zakariás rétor (jegyző, püspök, történész) történeti gyűjteményében (készült 491. körül) ezt írja:

 

„Saját nyelvű a Bargun föld, amely érintkezik és kiterjed a Kászpi bejáratig és tengerig, a hunok határain belül. A bejáratnál beljebb élnek a bulgárok, saját nyelvvel, pogány és barbár nép, egy városuk van; és az alánok, nekik öt városuk van. Dadun kívül a hegyekben élnek, erődítményük van. Auangur [onogur?] sátorban élő nép, augar [ogur, ugor, adzsar?], szabir, burgar [balkar], kutargar [kutrigur]; avar, kazar, dirmar, sirurgur [szaragur], bargasik [barszilok], kulas, abdel [agide], eftalit [fehér hun], ez a tizenhárom népesség sátrakban laknak, marhahúson és halon, (elejtett) vadakon és fegyverrel élnek.”

 

Procopius Caesarea (bizánci történetíró) a háborúkról írt művében (készült 556. körül) ezt írja:

 

Szabirok a hunok egyik törzse, közel Kaukázushoz… errefelé élnek más hun törzsek… Meotis-mocsáron és a Tanaison túl… éltek a Kutrigur-hunok… Az itt élő hunokat régen kimmereknek nevezték [Krím vagy Kum-folyó környéki ugor/jugor népesség], és egy uralkodó állt felettük… ezeket ma utiguroknak és kutriguroknak [Duna-torkolati népesség] nevezik. És a kimmerek váratlanul rátörtek a síkságon élő gótokra, sokat közülük leöltek, a többi elmenekült…

 

Kutrigurok a mocsár [Duna-delta] nyugati oldalán maradtak… utigurok egyedül hódították meg a területet… Bár minden évben kapnak a császártól drága ajándékot, átkeltek az Ister-folyón [a Dunán]… tartományokat támadva zaklatták a rómaiak ellenfeleit és szövetségeseit.”

 

„Hitvalló” Theophanes (bizánci szerzetes krónikás) „Chronographia” című gyűjteményében (816.) írja:

 

513/514. év: „Ebben az évben Vitalian elfoglalta egész Trákiát, Szkítiát és Moeziát, maga mellett tudva a hunokat és bulgárokat… elfoglalta Anhialt és Odissopolt, fogságba ejtve Kirillt, Trákia parancsnokát, és fosztogatva Bizáncig hatolt.”

 

516/517. év: … a hunok, úgynevezett szavirok, átkeltek a Kászpi-kapun, rárontottak Armeniára, kifosztották Kappadokiát, Galatát, és Pontust, majdnem elérve Evhaniyát.”

527/528. év: „Ez évben a császárhoz eljött a hunok uralkodója Boszporusz környékéről, név szerint Gord, kereszténnyé lett és megvilágosodott… A hunok, megdühődtek, szövetkeztek bátyjával és megölték Gordát, bátját Maugerist emelték uralkodóvá.”

539/540. év: „Trákiában tartós béke lett, mivel a hunok többet nem mertek átkelni a Dunán. A bulgár uralkodó a foglyokat Armeniába és Lazykába küldte…”

625/626. év: ”(Khosrow) elküldte Sarvarost maradék seregével Konstantinápoly ellen, azért, hogy szövetséget kössön a nyugati hunokkal, akiket neveznek avaroknak a bulgárokkal, szlávoknak és gepidáknak, és hogy ők a város ellen menjenek és elfoglalják azt. Ezt hallván az uralkodó… szövetségbe hívta a keleti türköket, akiket kazároknak neveznek.

679/680. év: „Ebben az évben a bolgár népesség Trákiára támadt. De előtte szólni kell az unnogundurok-ról, bulgárról és kortagokról...

 

Batbajan… az ősei földjén maradt [Don-Volga-Kaukázus háromszögben];

 

Kotrag, átkelve a Tanaison [alsó Don, Donec]… vele szemben letelepedett…

 

az egyik alárendelte magát… az avarok kagánjának az Avar Pannoniában…

 

… a másik elérve Penthapolt Ravennánál keresztény uralom alá került…

 

a harmadik a Dnyeperen és Dnyeszteren átkelve, elérve a kiszögelést [al-Duna]… letelepedtek… amely… védhető, bevehetetlen… elöl mocsár… többi oldalon folyók…

 

Miután szétváltak… Berziliából, az Első Szarmatiából… a kazár nép… lett uralkodó a Fekete-tenger mentén… hűbéressé téve Batbajant 

 

 

 

Nyesztornak tulajdonított (1118. körüli) kijevi „Elmúlt idők krónika” így tudósít:

 

„Amikor a szláv nép, ahogy említettük, a Dunánál élt, szkíták jöttek, a kazártól, úgynevezett bolgárok, és Duna mentén megállapodtak, és a szlávok földjén betelepülők lettek.

 

Abu-Ali-Ahmed Ben Omar Ibn-Dasta (szaszanida vezér) így ír (913. körül) művében:

 

„A bolgároknak három csoportja van: első csoport az úgynevezett Bersula (berszil, volgai bolgár), a másik Esegel (székely?), és a harmadik Bulgaria (dunai bolgárok); életmód tekintetében mind a hárman egyazon szinten állnak.”

 

 

Antonio Bonfini (itáliai költő, történetíró) „Rerum Hungaricum Decades” című majd ezer oldalas krónikájában eltérő véleményeket is közzétéve így ír (1497-ben) a magyarok eredetéről:

 

„A bolgárok ugyanis a Fekete-tenger fölött laktak, majd kellemesebb székhelyet keresve elfoglalták a két Mysiát; először a hunokkal voltak szomszédosak, akiket egyes évkönyvírók három törzsre osztanak: az alziagyrokra, az avarokra és a magyarokra.

 

Abbasgulu Bakikhanov (azerbajdzsán történész, nyelvész, cári ezredes) a kaukázusi topográfiai leírásában írja (1822-ben):

 

„Baján, a csecsenföldi falu neve a híres avar Baján kán nevétől ered. … Jelenleg Kazikumuk [Kumukh, Dagesztánban] és némely környező területén a lakosság három ágra oszlik: kacha, medche és kumuk.

 

Feltételezhető, hogy a kachik a szlávok, hunok, avarok és kazárok maradványai; a medche, a mechche szóból következtetve arab eredetű, a kumukh a régi kamakok maradványa.”  

 

 

Bolgár-magyar együttélés:

Johann Erich Tunmann (svéd történész) a krimi kánságról írt művégen (1777-ben) így ír erről:

 

  375-ben a gótokat eltávolították [Krím-félszigetről] a hunok;

464-ben, a hun birodalom szétesése után, végül a magyarok jöttek ide [Krímbe].

465-ben elfoglalták a magyarok [Kercs városát]

… Innen a bulgárokkal együtt elfoglalták a Don és Dnyeszter közti területet.

 

Majd, egy részük visszatért Ázsiába és a Kercsi-félszigeten élő gótokat arra kényszerítették, hogy vonuljanak át a Tama-félsziget oldalára, ott nekik helyet adva letelepedésre. Azokat a magyarokat, akik ettől az időtől a Krím síkságain vándoroltak, aulciagri-nek vagy ulcinguri-nak nevezték.

 

de 469-ben kénytelenek voltak a Duna másik oldalára menekülni a magyarok és bulgárok támadásai elől. Nemsokkal ezután szláv törzsek kezdtek ide betelepedni és fokozatosan birtokba venni a területet.

…. 560-tól ezek a szlávok, ahogy a magyarok és a bulgárok, kénytelenek voltak elismerni a warok és unnok uralmát.

… Ez 635-ig tartott, amikor Kuvrat, a magyarok és bulgárok hercege, levetették ezt az igát, és meghódították a szlávokat…

de 679-ben ezek és a többi magyarok kénytelenek voltak elfogadni a kazár uralmat.

és bár 879-ben e két nép a nagyobb részét a kazárok legyőzték, a Dunán átkelő menekülő bulgárok mégis megtartották uralmukat Besszarábia felett…

882-ben a besenyők vagy kangarok a magyarokat kiűzték a Krímből és más területeikről.

 

A magyarok és bolgárok két szétváló ága az Or [Perekopi] földszoros oldalán maradtak; berendek vagy fekete bulgárok, és tükrök néven váltak ismerté, főleg az orosz krónikákban.

végül 882-ben a magyarok, a besenyők által üldözve, átköltöztek innen a Dnyeperen túloldalára. Ottani tartózkodásuk rövid volt: 12 év után átvonultak Nagy-Moráviába , és a besenyők elfoglalták Besszarábiát, valamint Moldáviát Vlahiát 

 

Bolgár-ugor bevonulás… a negyedik visszatérés:

Fredegar krónika egyik bejegyzése (641. körül) az alábbit közli:

„Ebben az évben [631. körül] viharos viszály lángolt fel az avarok vagy hunok Pannoniai királyságában. Vitatottá vált a trón öröklése: bolgároké legyen vagy avaroké. Hadat gyűjtöttek mindketten, és ütközetre került sor. Legvégül, az avarok legyőzték a bolgárokat, akik 9 ezren voltak, és kitoloncolták őket feleségeikkel és gyermekeikkel.”

 

 

„Hitvalló” Theophanes (bizánci szerzetes, krónikás) „Chronographia” című gyűjteményében (816.) ezt írja:

 

„… egyik [bolgár nép] alárendelte magát … az avarok kagánjának az Avar Pannoniában…”

 

AVAROK

 

Avarok: közép-ázsiai eredetű nomád népesség. A Hun Birodalom felbomlása után – azok népességének egy részét beolvasztva – a Kászpi-tengertől egész Kelet-Európára kiterjesztették hatalmukat. A 6. század közepén egy részük a Kárpát-medencébe települt, ahol a 9. század elejéig fenntartották uralmukat.

 

Fehér ugorok: Dnyeper-Don között élő nyugati ugorok (muromák, mozsarok), akik avar fennhatóság alá kerültek. A 7. században – a szlávok földjén át – a Kárpát-medencét elfoglalták.

 

Kárpát medencei avarság: a nyugati krónikák általában népcsoportot különböztetnek meg: avarokat (szarvirok, szarmaták), hunokat (ungarok, jugurok, szekelek) és bolgárokat (szkíta, unnogundur, utigur, kutrigur).

 

Avar-bolgár-magyar együttélésre utalnak az ilyen tudósítások:

 

- „elébe járultak… az avarok követei, a kagán és yugur [ugor] kormányzók küldöttei”

- „az avarok legyőzték a bolgárokat, akik 9 ezren voltak, és kitoloncolták őket feleségeikkel és gyermekeikkel.”

- „hadsereget küldött [a frank császár]… Pannoniába, a hunok és szlávok közti viták rendezésére - … várták azok érkezését, akik Pannoniából jöttek, kanizauk, avar fejedelem, és tudun [kormányzó], és más előkelőségek…”

- „Kis idővel később Kagan, a hunok kormányzója, a császár elé járult, kérve, hogy adjon nekik helyet a letelepedésre Savaria és Karnunt között, mivel nem képesek maradni előző helyükön a szlávok ellenségeskedése miatt…”

 

Tudósítások, leírások

Ioannes Malalas (bizánci krónikás) „Chronographia” című művében (563. körül) ezt írja:

 

Azidőben [529. körül], a Boszporusz közelében tartózkodott a hunok Grod nevű vezére, csatlakozott az uralkodóhoz. Eljött Konstantinápolyba és megkeresztelkedett.”

 

 Azidőben [535. körül], a hun-szavírok [türkök], a Kászpi-kapun átjőve, megjelentek a római határvidékeken, rabolva az örmény földet.”

 

„Akkoriban [558. körül], Konstantinápolyba idegen földről [nem bizánci területről] hun népek érkeztek, úgynevezett avarok.

 „Március hónapban [562. körül] a hunok [bolgár-törökök] és szlávok fellázadtak Trákiában.

 

Fredegar krónika egyik bejegyzése (641. körül) az alábbitt közli:

 

„Ebben az évben [631. körül] viharos viszály lángolt fel az avarok vagy hunok Pannoniai királyságában. Vitatottá vált a trón öröklése: bolgároké legyen vagy avaroké. Hadat gyűjtöttek mindketten, és ütközetre került sor. Legvégül, az avarok legyőzték a bolgárokat, akik 9 ezren voltak, és kitoloncolták őket feleségeikkel és gyermekeikkel.”

 

Paulus diakónus (lombard történész) „Historia Langobardorum” című művében (készült 787. körül) ezt írja:

 

„Azonban Alboin [567. körül] örök szövetségre lépett az avarokkal, akiket eredetileg hunoknak neveztek, majd saját Avar nevü kirányuk következtében, ők is avaroknak neveztettek. Azután hadba lépett… amikor a gepidák sietve ellene vonultak, az avarok, a megállapodás szerint… azok földjére törtek.

 

„Mégis [593. körül], a hunok, akiket avaroknak is neveznek, Pannóniából behatoltak Türingiába és kétségbeesett háborút vívtak a frankokkal.”

„Ebben az időben [639. körül], a hunok vagy avarok, tudomást szerezve Lothar király [valójában Dagobert] haláláról, annak fiára Sigebertre támadtak.”

 

Chesneus-töredék Fragmentum chesnii bejegyzései (795. körül) ezt közlik:

 

790. év: „Károly király gyűlést tartott Würmben … és csapatának jelentős részét Bajorországba irányította a hunok tiszteletlen népe ellen.”

 

791. év: „Miután befejeződött a frankok, szászok és frízek nagygyűlése, azon hatalmas és elviselhetetlen sereg miatt, amit az avarok gyűjtöttek a szentegyház és a keresztény nép ellen, és úgy döntöttek, ha nem tudnak követek útján igazságot tenni, úgy Isten segítségével büntetik meg nevezett avar földet.”

 

Lorcshi Évkönyvek „Annales laureshamensesbejegyzései (803. körül) így tudósítanak:

 

791. év: „És ebben az évben, azidőtájt, amikor a királyok általában hadba vonulnak, megindította hadseregét (Károly) …

… az avarok gőgös népe ellen; seregét három részre osztotta; így maga a hunok határához vonult Bajor területen át a Duna déli partja mentén; a Duna másik oldalán a másik sereg… a Dunán külföldiek hajókon, …

 

Amikor Károly király látta, hogy az avarok részéről senki nem mer ellenállni… bejárta a földet… felégetve és elpusztítva az országot … visszatért Bajoroszágba.”

 

796. év: „Ebben az évben Károly király elküldte fiát Pipint az avarok határára; és Pipin … átkelve a Dunán, csapataival elérte azt a helyet, ahol általában az avar királyok és fejedelmek székeltek … onnan rengeteg kincset vett el és küldtött el apjának…” 

 

Frank Királyok ÉvkönyveAnnales Regni Francorum” (823-ig) így ír az avarokról:

 

782. évben: „Más egyéb elfoglaltság mellett (a frank király) fogadta és elbocsájtotta Siegfried dán király követeit, és azokat, akiket állítólag a béke kedvéért Kagán és Yugur hun fejedelmek küldtek hozzá.”

 

788. évben: „A hunok, felszerelve két sereget, ahogy Taszilónak ígérték, egyet elküldtek a Friuli Marchra (Frank határra), a másikat Bajor területre, de hiába…

 

791. évben: „A tavaszi olvadást követően…. a király … kijött Bajor földről …hogy megfizessen a hunoknak az ők tetteikért, minél gyorsabban, háborúba indulni ellenük. … Theodorik grófra bízva a sereg egy részét … azoka Duna északi partján vonultak. … Ő maga, a másik résszel… elfoglalta ugyanannak a folyónak déli oldalát, … hogy Pannoniába menjen… kiűzték a helyőrseket és lerombolták az erődítéseket… egyik a Kamb-folyó környékén, …a másik Kumeoberg-hegyen… és a király… Regina városába ment, melyet jelenleg Regensburgnak neveznek, letelepedett, áttelelési szándékkal”

 

805. évben: „Kis idő múlva a kagán, hunok uralkodója, népének kényszerítésére eljött a császárhoz, kérve, hogy adjon neki helyet letelepedésre Sabaria és Karnut között, mivel a szlávok gyűlölködése miatt nem tudott meglenni a régi lakóhelyén. … A cár meghallgatta kérésüket, és elrendelte, hogy ősi szokásaik szerint a kagán rendelkezhessen saját királyságában a felsőbb hatalommal. Ugyanebben az évben elküldte hadseregét Károly fiával a szlávok földjére…” 

 

811. évben: „A császár … a birodalmának három részébe, ugyanannyi hadsereget küldött, egyet az Elbán túli linonokhoz… másodikat Pannoniába, a hunok és szlávok közti viták rendezésére …, a harmadikat a bretonokhoz… Ugyancsak Aachenbe várták azok érkezését, akik Pannoniából jöttek, kanizauk, avar fejedelem, és tudun [kormányzó], és más előkelőségek, és a Duna-menti szlávok vezérei... Mindannyian sikeresen ekintézték ügyeiket, sértetlenül visszamentek.”

 

 822. évben: „Ő maga (Pipin)… egy Frankfurt nevű helyen… nagygyűlést tartva… fogadta az ajándékokkal eléje járuló keleti szlávok követeit, mármint az abodritoktól, a szerbektől, weletektől, bohémektől [csehektől], morváktól, praedenecentektől [balkáni szlávoktól] és az avaroktól, akik Pannoniában találhatók.”

 

Korai Metzi ÉvkönyvAnnales Mettenses priores(806. körül) így ír:

 

 782. év: „Károly… megtartotta a frankok nagygyűlését … elébe járultak a szászok … a normannok követei… az avarok követei, (akik) a kagán és yugur [ugor, ungar] kormányzók küldöttei.”

 

788. év: „Ebben az évben csata zajlott le a görögök és longobárdok között… Hasonlóképpen, még egy csatára került sor az avarok és a frankok között, akik úgy tűnik, Itáliában maradtak… Harmadik csata Ibozet mezején történt a bajorok és avarok között  Negyedik csatát az avarok kezdték… a győzelem a keresztényeknél maradt. Az avarok menekülni kényszerültek…”

 

791. év: „Károly király… a Duna déli oldalán vonult, a szászok valamely frakokkal és nagyon sok frízzel … a Duna északi részén, amíg elérték azt a helyet, ahol a nevezett avaroknak kiépített erődítményei voltak: a Duna északi oldalán Kaumbergnél [Bécsi erdő], a másik oldalon a Kamp [Kremsz] nevű helynél… Amikor az avarok látták, hogy mindkét partot hadak foglalták el … futva menekültek.”

 

796. év: „Erik, Friuli herceg, elküldte embereit a szláv Vanomirral Pannoniába, hogy kirabolják az avar nép székhelyét…”

799. év: „Ebben az évben az avarok népe ígéretének hitele megrendült,… és Herald gróf … harcba szált az avarokkal”

 

805. év: „Kis idővel később Kagan, a hunok kormányzója, a császár elé járult, kérve, hogy adjon nekik helyet a letelepedésre Savaria és Karnunt között, mivel nem képesek maradni előző helyükön a szlávok ellenségeskedése miatt… kérve magának ősi tisztséget, amelyet kagán birtokolt a hunoknál. A császár egyetértett... hogy ősi szokás szerint legyen ő a legfőbb kagánjuk.”

 

Einhard (frank tudós) „Vita Karoli Magni” című Nagy Károly életrajzában (814. körül) írja:

 

„A szlávokkal viselt háború után, a szászokkal viseltet nem számítva, a legnagyobb háború, melyet Károly viselt, nevezetesen az avarok vagy hunok ellen vívott volt. … Maga (Nagy) Károly csak egy hadjáratot vezetett Pannóniába, a többi hadjárat vezetésével fiát Pipint bízta meg… E háború, csak a nyolcaik évben fejeződött be… Pannónia teljesen lakatlanná vált… Az összes hun nemes a háborúban [803. körül] vesztette életét, minden dicsőség kihalt.”

 

Sváb ÉvkönyAnnales Alamannici” ilyen (903. előtt) bejegyzéseket tartalmaz:

 

791. évnél: „Károly király végigpusztította a hunnok uradalmát.”

863. évnél: A hunok népe a keresztény népre támadt.”

 

Niederaltaich-i Évkönyvek „Annales Altahenses egyes bejegyzései (907. előtt):

 

791. év: „Károly legyőzi az avarokat.”

802. év: „Károly Bajoroszágba jött, és az avar követek földre borultak előtte.”

865. év: „A hunok népe felveszi a kereszténységet.”

 

Nagy Szent-Galleni ÉvkönyvAnnales Sangallenses Maiores” bejegyzései (909. előtt):

 

791. év: „Károly király elpusztította a hunok [avarok] uradalmát.”

863. év: „A hunok népe keresztény népre támadt.”

 

Corvey-i Widukind (szász bencés szerzetes, krónikaíró) „Res Gestae Saxonicarum” művében (970.) így ír:

 

„A tollenser-ek [Tollensesee-tó környéki szlávok] képtelenek voltak ellenállni a támadásnak és behívák ellene [Henrik ellen] az avart, akit mi ungariak-nak nevezünk, amely nép nagyon kegyetlen a harcban.”

 

Avar-ugor bevonulás… az ötödik visszatérés

Andreas Bergamo (itáliai történetíró) „Historia Langobardorum” című művében (877. körül) írja:

 

Longobárdok mikor ezt [568-ban] hallották, nagyon örültek. Pannóniát meg átadták barátaiknak, az avar népességnek. Miután 42 éven át birtokolták, feleségeikkel és gyermekeikkel és mindennel amijük volt, kivonultak Pannóniából… Így a longobárdok, a fliuli határon át Itáliába mentek”.

 

Corvey-i Widukind (szász bencés szerzetes, krónikaíró) „Res Gestae Saxonicarum” művében (970.) így ír:

 

„Az avarok, ahogy néhányan feltételezik, a hunok maradéka. A hunok a gótokból szakadtak ki. Egyszer… némely nőt… boszorkánysággal vádoltak … száműzték őket a seregből… a közeli erdőbe menekültek… amelyet a Meotiszi mocsarak határoltak… némelyik nő terhes volt … születtek újak és újak … erős néppé alakultak …

 

Úgy történt, hogy egyszer a vadászaton ráakadtak egy szarvasra, és addig követték, amíg át nem keltek a Meotis-mocsáron, amely utat eddig minden ember járhatatlannak tartott … visszatértek … mindent elmondtak társaiknak …mindannyian felkerekedtek … De a szomszédos városok és falvak … elmenekültek …  Ők … megpihenve a szomszédos törzsek lepusztított területén, áttelepedtek, végül Pannoniára.”

 

Nyesztornak tulajdonított (1118. körüli) kijevi „Elmúlt idők krónika” így tudósít:

 

„Amikor is a szláv nép, ahogy említettük, a Dunánál élt, szkíták jöttek, a kazártól, vagyis bolgárok, és Duna mentén megállapodtak, és a szlávok földjén betelepülők lettek.

 

Azután jöttek a fehér ugorok és elfoglalták a Szláv-földet.

 

Ezek az ugorok Herakliosz császár idejében jelentek meg [610 körül], és háborúztak Hurszau perzsa [szaszánida] királlyal.

 

Akkoriban éltek az avarok is, harcoltak Hurszau király ellen, és majdnem el is fogták.

 

Ezek az avarok nagytermetűek és büszke szelleműek voltak, de Isten elpusztította őket, meghaltak mind, egy avar sem maradt.”

 

Antonio Bonfini (itáliai költő, történetíró) „Rerum Hungaricum Decades” című majd ezer oldalas krónikájában így ír (1497-ben) az avar-magyarokról:

 

 „… a hunok, akiket aztán magyaroknak neveztek, visszatértek a Pannóniákba. Mert – ha évkönyveiknek esetleg hihetünk – az üdvösséget követő 744., az Attila halála utáni 304. esztendőben… idején jöttek vissza. Más szerzők nagyobbrészt azt állítják, hogy az egyszer már elfoglalt Pannóniákat nem is hagyták el sosem. Ezt a longobárdoknak az előző könyvben elbeszélt háborúiból egyszerűen ki lehet következtetni, hiszen a hunok, akiket avaroknak is mondtak, Kagán király idejében ezekkel többször hosszas szövetséget tartottak, melynek vége szakadván... keményen hadakoztak.”

 

        

 Folytatás a következő füzetben…

 

 

<<<

vissza a főoldalra